Petr Žíla o blížícím se šlágru kola: Klíčové bude uhlídat Wintrleho

Dvacáté kolo je už dávno pryč a nezadržitelně se blíží kolo další, ale před tím nám zbývá ještě jedna věc. Většina z Vás si jistě nenechala ujít středeční vyhlšování vítězů z ankety o hráče kola. V tom jednoznačně zaválel mladý bek Petr Žíla (Baník Stříbro), který je, jakožto dorostenec, pravidelně k dispozici také B-týmu, kde nejen sbírá další zkušenosti, ale zároveň je velmi platnou součástí týmu, což jistě už vysvětlují jeho poměrně pravidelné učasti v našich ideálních jedenáctkách kola. Za to si jistě zaslouží velký obdiv a mnoho gratulací. Jen tak dál Petře. "V B-týmu funguji, jako záplata, hraji tam, kde je potřeba.", popisuje svou roli v týmu hráč kola.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Petře pojďme rovnou k jednomu z nejřešenějších témat soutěže, k němuž na Vás mám jednoduchou otázku. Už pomýšlíte na postup?
Myslím, že teď už určitě a pokud o víkendu porazíme Trpísty, tak už věřím tomu, že nás nemůže nic zastavit. Ohledně postupové otázky je pro nás tedy nadcházející zápas asi tím nejdůležitějším, a proto ho nesmíme podcenit.
Jaké by byly Vaše případné cíle ve vyšší soutěži?
Určitě bychom se chtěli držet v té lepší polovině tabulky. Myslím, že sestupu bychom se bát nemuseli.
Je nějaký soupeř, na kterého byste se při postupu hodně těšil?
Asi ano, znám pár kluků ze Stráže, proti které hraji velmi rád, ale vypadá to, že se bude Stráž rvát ještě o postup, takže je otázkou, zda vůbec bude v dané soutěži příští rok ona.
Kdo by Vám naopak nejvíce chyběl?
To asi ne, i když, hodně si užívám zápasy proti Kšicím, které jsou vždy velmi pěkné a vyhrocené. Takže ty by mi mohli eventuálně chybět, ale ve vyšší soutěži hraje jejich A-tým, takže snad o nic nepřijdeme.
Když budeme kalkulovat s tím, že postoupí Stříbro, kdo myslíte, že zvítězí v souboji o druhou příčku? A komu byste to přál?
Tak ve hře jsou podle mě jen Trpísty a Halže, té věřím trochu více, i když k postupu mají blíže zatím Trpísty. Halže má ale kvalitnější tým a myslím, že se zvládne rychle otrkat a postup si vybojuje. A ještě k té druhé otázce. I v tomto případě budu jmenovat Halži, nic proti Trpístským, nejsou v tom žádné osobní důvody (smích), jen si myslím, že Halže je spíše schopná se ve vyšší soutěži prosadit a pozvednout její kvalitu.
Teď se podívejme na opačný pól tabulky, co říkáte na vyřazení Kokašic?
Já jsem tomu nevěnoval zas takovou pozornost, ale myslím si, že situace, ve které byly, pro ně byla neúnosná a nemělo cenu se snažit to tam zuby, nehty udržet.
Naplánoval jste si už něco na výjimečně volný víkend?
Pro mě bohužel volný nebude, protože mám beztak zápas s dorostem, takže žádný výlet nebude (smích).
Když jsme u toho, jak je vlastně těžké nějak skloubit fotbal s Vašimi studii?
Vůbec žádný. Tréninky máme až od půl šesté, takže se to se školou vůbec nekryje.
Jak jste se k fotbalu vlastně dostal?
Díky bratrovi, který hrál za přípravku a já mu chodil fandit. A jednou potřebovali nějakého gólmana, a tak jsem si navlékl rukavice a skočil do branky. A od té doby už jsem chodil na fotbal pravidelně.
Jak to, že Vám chytání nezůstalo?
Ale zůstalo, já jsem chytal ještě dalších asi pět let a dokonce mě to i celkem bavilo, ale pak přišlo období, kdy jsme začali s každým prohrávat třeba i rozdílem 10:0, a to člověka pak bavit přestane. Takže jsem řekl, že už chytat nechci a posunuli mě do obrany.
S jinými pozicemi tedy zkušenost nemáte?
Ale ano, v A-týmu funguji spíše, jako taková záplata, takže hraji tam, kde je potřeba. A kolikrát se mi to stane i v dorostu. Nejlépe se ale přesto cítím v obraně.
Jaká je tedy v A-týmu Vaše role?
Pro mě je to většinou tak trochu "osobka", na začátku si rozdělíme útočníky a pokud se nijak neprohodí, nebo neprostřídají, snažím se bránit především toho svého. Když máme ale balón my, tak podporují zálohu v rozehrávce a někdy i zabíhám do ofenzivy.
Teď ale zpět k sobotě, jak byste utkání ohodnotil?
Soupeř nás trochu překvapil tím, jak dobře hrál, protože jsme s tím při pohledu na tabulku asi nepočítali. Přijel s defenzivní taktikou a dlouho nás s ní dokázal trápit. My jsme si ale beztak hráli to své, akorát jsme měli smůlu při koncovce, jinak jsme mohli vyhrát i více. Myslím, že 0:4 je pro ně určitě velmi dobrý výsledek.
A jste spokojen se svým výkonem?
Já bych řekl, že to nebylo špatné, sice jsme nehrál celý zápas, ale nejsem si vědom žádné chyby, takže jsem spokojený.
V příštím kole narazíte na druhé Trpísty, jednoznačně šlágr kola, co čekat?
Trpísty určitě dorazí v nejsilnější sestavě, jaká bude možná. O to samé se ale pokusíme také my, budeme chtít zvítězit a rozhodnout o postupu, takže to bude boj. Klíčové bude to, zda dokážeme uhlídat jejich útočníka, Jakuba Wintrleho, pokud se to podaří, je půl cesty k výhře splněno.
Chtěl byste bránit Jakuba zrovna Vy, nebo byste raději nějaké snazší sousto?
Nebránil bych se tomu, Jakuba bránit (smích). Vůbec by mi to nevadilo a alespoň by mě to motivovalo k lepšímu výkonu.
Poslední otázka, máte pro naše čtenáře nějaký vzkaz?
Chci jen všem poděkovat za jejich hlasy a rodičům za to, že mě při fotbale podporují.
Děkuji za rozhovor.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.