"Podržet tým, když zaváhá obrana, je to, co každého brankáře naplňuje," říká Lukáš Janeček

Po 17. kole se stal nejlepším hráčem kola brankář Mantova Lukáš Janeček. My vám nyní s mužem v rukavicích přinášíme rozhovor.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
V 17. kole jsme se podruhé dočkali vítěze v anketě z řad gólmanů. Takže metr piv v Mantově nemine ani muže v rukavicích?
Já si myslím, že díky anketě a hlasujícím se bude naše dokopná ubírat jasným směrem. A pokud ty metry nebudou dostačující, myslím, že zásoba v taverně dostačující určitě bude. (smích)
Tím prvním byl chlumský Dušan Kvídera. Je to pro tebe největší brankářská osobnost v lize?
Já myslím, že každý, kdo hraje fotbal proto, že ho chce hrát a proto, že ho má rád, je svým způsobem osobnost. A pokud se snaží navíc hrát pro tým, platí to dvojnásob.
Baník vůbec naší anketu na jaře opanuje. Čím to?
Tak zřejmě proto, že se zelenočerným na jaře daří. Já myslím, že statistiky mluví za vše. Na jaře zatím vybojovaných 19 bodů a skóre 22 vstřelených ku 4 obdrženým brankám, to není špatný.
Ty ses vítězem stal po zápase na Chlumu (1:1). Jaký byl z pohledu brankáře?
Tak z mého pohledu to bylo zajímavé hlavně v první půli, to jsem měl práce celkem dost. Nejprve přímák, se kterým jsem měl co dělat, ale nakonec se mi ho podařilo vytěsnit na tyč, a vzápětí pryč z bezprostřední blízkosti brány. Netrvalo dlouho a po sporném zákroku Jakuba Dráždila na hranici vápna byla nařízena penalta. Na tu se postavil Dušan Kvídera. První pokus kopl nekompromisně a neměl jsem nárok, ale bohužel pro něj rozhodčí nedal pokyn k rozehrávce kvůli udělování karet, a tak se opakovalo. Při druhém pokusu jsem neměl nejmenší ponětí, kam bude Dušan zahrávat, proto jsem zůstal stát a doufal jsem, že mě trefí, ale bohužel ani to se nestalo a Dušan trefil nekompromisní ranou břevno. Dál už to celkem šlo, přišel ještě jeden závar v blízkosti brány, ale ten se mi povedl naštěstí taky zlikvidovat. Ve druhém poločase přišel inkasovaný gól. Hned po rozehrání, kdy šel Stanislav Eret po obtočení kolem obránce sám na bránu a nekompromisně kolem stojné nohy poslal míč k tyči. Pak už se z mého pohledu nic moc nedělo až na pár rohů a sebraných dlouhých míčů. Naštěstí se nám povedlo hned vyrovnat.
Nejlepší chvilka asi chycená penalta, předpokládám. Jaká je taktika Lukáše Janečka při pokutových kopech?
Jak jsem popsal výše, ona tak úplně chycená penalta nebyla spíše jen dobře vystátá. (smích) Žádnou speciální taktiku nemám. Penalta je o štěstí a náš trenér v dorostu vždycky říkal, že chycená penalta je většinou jen špatně kopnutá penalta. Ale snažím se podívat, jak kopající hráč stojí a podle toho si vyberu stranu. Nakonec jsou jen dvě možnosti - bud´ penaltu promění, anebo ne.
Máš v tomto směru, případně celkově v kopané, nějaký vzor?
Vzhledem k tomu, že jsem spíše celý život hrál v poli a teď vinou zranění nemůžu, tak jsem zůstal u fotbalu alespoň jako muž v rukavicích. Brankářský vzor ale přeci jen mám, a tím je asi Iker Casillas. Toho jsem začínal vnímat nejspíše jako první osobnost velkého fotbalu někdy v daleké minulosti. (smích)
Jediný inkasovaný gól padl z kopačky Stanislava Ereta. Udělal bys zpětně něco jinak, nebo to chytit nešlo?
Určitě to chytit šlo. Bohužel zas tak dlouho v bráně nejsem a on dobře viděl, co dělám a poradil si s celou situací velice zkušeně.
Stanislav Eret je nejlepším střelcem ligy, ale na jaké další hráče si dáváš speciální pozor?
Speciální pozor si nedávám na nikoho, všichni hráči v okolí pokutového území jsou nebezpeční. Vždyť přece i „nekopové“ se můžou někdy ukopnout. (smích)
Napadá mě otázka, zda není někdy z branky nuda sledovat zápas na druhé straně hřiště. Nemrzí tě někdy, že radost z gólu už asi jen tak nepoznáš?
Není to tak dlouho, co jsem zrovna trenérovi říkal, že už mě to nebaví, jen tak tam stát a koukat. Díky dobré obraně moc práce v předchozích zápasech v bráně nebylo, ale na Chlumu a se Sečí to bylo jinak, a to je to, proč to se mi i v bráně libí. Podržet tým, když zaváhá obrana, je to, co každého brankáře naplňuje. A občas se to snad i povedlo. (smích)
Lukáši, díky za rozhovor, ať se daří i nadále!

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.