Jirenský gólman Ondřej Čáp má se spoluhráči, realizačním týmem i vedením stejný cíl v podobě obhajoby loňského triumfu

Nejlepším hráčem uplynulého víkendového 30. kola ČFL byl vámi zvolen gólman Ondřej Čáp, jehož čisté konto v domácím zápase s Litoměřickem pomohlo k výhře za tři body. Mladý gólman, který s fotbalem začínal ve Zlíně a kvůli studiu zamířil do Prahy, se v rozhovoru rozpovídal o cílech Jiren pro následující zbytek soutěže, o překvapení ze Zlína či se zmínil o nejlepším kanonýrovi třetí ligy. 

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Navázal jste na podzimní triumf Pavla Vandase a stal se nejlepším hráčem 30. kola. Jste druhým gólmanem, který v této sezoně dokázal v hlasování triumfovat. Jaké jsou vaše pocity po téměř bezproblémové výhře? O podporu zřejmě nemáte nouzi.
Ano, výsledek se zdá být celkem jednoznačný (3:0), ale soupeř s Litoměřicka měl několik nebezpečných situací včetně pokutového kopu, který jsem naštěstí lapil. Navíc jsme se v průběhu utkání hodně hledali, ale dokázali jsme zápas zvládnout a nenechat ho zdramatizovat. Ke konci utkání jsme přidali třetí branku, po které už bylo rozhodnuto.
Do sestavy kola vás nominoval trenér Hradecký. V zápase s Litoměřickem jste sice vyhráli pohodlně, ale v průběhu zápasu jste čelil i penaltě. Jak byste zpětně hodnotil nedělní deštivý zápas?
Jakmile rozhodčí zahájil utkání tak v tom okamžiku se spustila čina – zvedl se vítr, začal liják a první desítky minut to byl nejdříve boj s tímto počasím. Naštěstí se nám podařilo vstřelit první důležitou branku, kterou přidal po standardní situaci Ondra Kejha. Ještě prvním poločase jsme dokázali odskočit na rozdíl dvou branek, kdy pěknou střelou zpoza vápna rozvil síť Radek Stockner. Ve druhé půli se osmělili i hosté a několikrát nebezpečně zahrozili včetně pokutové kopu, jak jsem již zmínil v první otázce. Ke konci utkání jsme přidali třetí branku po centru Aleše Melechovského, kdy zakončoval Dan Kocourek.
Jste již jediným týmem, který by mohl ohrozit Olympii. Zároveň byste mohli obájit loňský triumf. Je na vás směrem od vedení vytvářen nějaký tlak, aby to vyšlo?
Za tímto cílem obhájit loňský triumf si jdeme společně jak mužstvo, realizační tým i vedení. Musím také zmínit odečet 6 bodů. Nebýt tohoto odečtu, tak bychom dávno mohli slavit první místo v soutěži.
Předehrávanou výhrou v Tachově jste se nejméně do soboty dostali na první místo. Jak moc byla tato výhra náročná? Jak byste v krátkosti zhodnotil středeční zápas?
Myslím si, že jsme předvedli velmi kvalitní výkon jak po fyzické tak i taktické stránce. Do utkání jsme šli bez dvou hráčů základní sestavy Hrušky a Melechovského. Povedl se nám vstup do zápasu, kdy po krásně zahraném trestném kopu vymetl levou horní pavučinku Lukáš Křeček a druhou branku přidal po pěkném centru za obranu od Pavla Vandase ve skluzu Franta Škorvánek. Hosté dokázali zahrozit až ke konci prvního poločasu z několika standardních situací. Po následné změně stran jsme se dostali pod tlak, ale díky naší disciplinovanosti jsme se dobře bránili. Soupeř poté snížil z pokutového kopu a zvýšil ještě svůj tlak. Dokázali jsme ho ustát, a navíc zahrozit z nebezpečných brejkových situací. Díky bojovnosti a nasazení všech hráčů jsme si mohli plný počet tří bodů.
Ne každý čtenář zajímající se o třetí ligu vás bude znát, do Jiren jste zamířil v zimě, abyste nahradil odcházejícího Otáhala, a zároveň máte za sebou prvních dvanáct startů v ČFL. Jak byste se nám představil jako gólman, kde všude jste se představil a jak došlo k tomu, že se gólman ze Zlína dostal do Prahy?
Fotbal jsem začal hrát ve Zlíně a již odmala chytám. Působil jsem v FC Fastav Zlín, SK Zlín, FS Napajedla, SK Horní Měcholupy, SPWGG Deggendorf (Německo), SK Horní Měcholupy a teď SK Viktorie Jirny. Do Prahy jsem přišel studovat vysokou školu a u toho nadále pokračovat s fotbalem.
Je vám teprve dvaadvacet let, chytáte ve třetí lize v barvách jednoho z nejlepších týmů. Nosíte v hlavě myšlenky, že byste se chtěl dostat výše?
Myslím si, že každý by se chtěl ve své kariéře propracovat co nejvýše.
Za spoluhráče máte nejlepšího střelce Aleše Melechovského, jaké to je v tréninku stát proti němu v bráně?
Co k tomu říct. Melda má nesmírnou chuť střílet branky, jak v zápase, tak samozřejmě i v tréninku a podle toho taky vypadá tabulka střelců ČFL.
Určitě jste sledoval a fandil při finále domácího poháru. Zlín si v něm vybojoval vstupenku do evropské ligy a rovnou do její základní skupiny. Čekal jste ještě před lety, kdy se Zlín potácel ve druhé lize, že by se toto mohlo někdy podařit?
Rozhodně před lety nikdo takový úspěch neočekával. Po postupu do první ligy se Zlínu vždy podařila podzimní část soutěže po které figuroval na pohárových umístěních. Ale na jaře, jako by někdo mávl kouzelným proutkem a mužstvo nebylo schopné vyhrávat. Nevyšlo to tedy v prvním roce opětovného působení v nejvyšší české soutěži, ale až v druhém, kdy se podařilo projít ne do kvalifikace, ale díky příznivým okolnostem rovnou do základní skupiny Evropské ligy, což je ve Zlíně ohromný úspěch. Doufám, že se klukům bude dařit a dosáhnou dobrých výsledků.
Většina hráčů ve třetí lize pracuje, někteří se věnují studiu. Jak je tomu u vás?
Studuji Fakultu tělesné výchovy a sportu se zaměřením na vzdělání – geografie.
Před vámi nyní stojí poslední zápas této sezony. Po kterém sice můžete být první, ale Olympia bude mít zápas navíc. Jaký očekáváte domácí zápas s Benátkami?
Pevně věřím, že opět zvítězíme a natáhneme tak šňůru bez porážky.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.