Farkaš: Třebeš je rodina. V letošní sezoně chci vyhrát. Co A tým?

Další z úspěšné třebešské party, jenž v hradeckém klubu zažil postupy až do krajského přeboru. Vysoký, robustní obránce Martin Farkaš nyní kope především za rezervu v 1. B třídě a i díky jeho výkonům se tým nachází na prvním místě tabulky. „Máme obrovskou základnu mladých hráčů, silný a šikovný tým,“ pochvaluje si devětadvacetiletý fotbalista.     

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Martine, sezonu si z pohledu B týmu Třebše asi musíš užívat.
Tak určitě. Po skvěle rozjetém podzimu jsme nádherně nastartovali i jaro a každý další zápas se nám o trochu volněji dýchá a do naší hry vstupuje pohoda a lehkost. Neříkám, že zbytek sezóny pro nás bude jednoduchý, ale když v každém zápase vidím, co umíme a dokážeme, jsem v klidu a není důvod, proč si probíhající sezónu neužívat.
Minulý týden jste zdolali rezervu Slavie. To je poměrně cenný skalp, zvláště po výsledku 4:0. Co rozhodlo?
Slavie předvedla v naší soutěži zatím nevídaný systém hry, který mě opravdu mile překvapil. Konečně to byl soupeř, který chtěl být aktivní, mělo to myšlenku a nesnažil se nám akorát nakopat a zdržovat hru. Pohyb po hřišti, který praktikují, nám dělal v první fázi zápasu trochu problém, ale postupem času jsme se s tím srovnali a už nás nemohli překvapit. Co rozhodlo? My dali čtyři góly a oni ne, to není žádná raketová věda. Z naší strany bylo vše správně. Tvrdost v osobních soubojích, obětavost, trpělivost, třebešské srdíčko a touha po vítězství. Slavie hrála dobře, ale na nás to bylo prostě málo, a proto jsme na prvním místě tabulky a zápas jsme zvládli vítězně.
Byl jsi za svůj výkon zvolen Hráčem kola. Co na to spoluhráči?
Trochu váhám, zda to bylo za můj výkon nebo kluci využili možnost jak naplnit týmovou pokladničku (směje se). Ale já to beru, i ta dobrá nálada a zdravá škodolibost z nás dělá silnější partu, a tak to má být. To, že se někdo z nás stane hráčem kola, je vždy skvělé a můžeme fanouškům ukázat i naše slohohé kvality a nejen ty fotbalové. Bez ostatních hráčů na hřišti by to nešlo, a tak to beru jako úspěch celého týmu.
V Třebši již působíš dlouhou dobu. Jaká tři slova klub a atmosféru v něm vystihují?
Rodina, přátelství, #největšítýmvhradci.
Jste blízko postupu do 1. A třídy. Je to hlavní cíl?
Ať si říká kdo chce, co chce, vždy chceš v sezóně skončit co nejvýše. Moc se mi nelíbí takové to opatrné chození po špičkách a řeči typu: O tom to není a ještě tam nejsme atd. Jsme první, máme obrovskou základnu mladých hráčů, silný a šikovný tým, takže pro mě osobně to hlavní cíl je! Rozhodnutí, zda jít nebo nejít do 1. A. třídy patří jiným, ale tuhle sezónu chci vyhrát.
Jak vnímáš svoji pozici v obou dospělých mužstvech?
Momentálně jsem hráčem B týmu a pro něj chci odvést maximum. Kluky z áčka můžu touto cestou pozvat k nám, kdyby chtěli zase zažít, co je to výhra (směje se). Pár kluků s námi bylo na Slavii a říkali, že to není úplně špatný pocit (směje se). Ne, kluci z áčka jsou úplně jiný kalibr. I když to teď výsledkově není úplně ono, udělali ohromný kus práce a dokazují, že do kraje prostě patří (v sobotu 23. 4. Třebeš porazila Vysokou n. L. 2:1 - pozn. autora). Když s nimi nastoupím, přinesu jim hlavně klid, pár kilogramů a centimetrů navíc. Hrají velice aktivní fotbal, který úplně nekoresponduje s mým úsporným pohybem na hřišti, protože jsem nevyhrál nohy v bingu (směje se).
Kdo tě k fotbalu přivedl a co pro tebe znamená?
Určitě to byli moji rodiče a já hrozně rád poprvé využiji i tuto cestu a od srdce jim poděkuji, že mě k fotbalu přivedli a udrželi mě u něj. Fotbal je, byl a bude mou součástí a dostal jsem díky němu velkou školu života. Poznal jsem díky němu spoustu správných kluků, nejlepších přátel a zjistil, co ve mně je.
Jaké jsou tvoje nynější cíle ve fotbale?
Řeknu klasické klišé: Chci se fotbalem bavit. Protože to stojí spoustu sil a času a tak chci, aby to byla zábava. Postupem času, pokud o to bude kdokoliv stát, rád předám to, co umím mladším klukům a snad jim to pomůže v jejich fotbalovém i osobním životě. V neposlední řadě chci určitě nadále vyhrávat každý zápas této sezóny a především pak ty domácí, po kterých je za odměnu klobrnda a pivko (směje se).
MARTIN FARKAŠ
Narozen: 5. října 1992 v Hradci Králové. Hráčská kariéra: TJ Sokol Třebeš, FC Slovan Liberec. Úspěchy: Vítěz III. třídy, okresního přeboru, 1. B třídy, 1. A třídy.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.