Vrátil se z Dánska, nemá naběháno, přesto je druhý nejlepší střelec týmu. Daniel Koranda chce pomoci Rapidu do divize

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče v 13. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz! Tím se stal Daniel Koranda, útočník Rapidu Plzeň. Redakce fotbalunas.cz ho vyzpovídala a rozhovor najdete zde.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Rapid je nahoře, a to i díky tvým gólům. Máš jich na kontě osm, ale ve většině zápasech jsi nastupoval až v průběhu. Je to taktika, aby se soupeř nejdříve unavil, nebo nemáš tolik naběháno?
Jako taktika to může vypadat, spíš ale nemám tolik naběháno. Kluci odvádí skvělou práci, unaví mi obránce, je to hlavně zásluha kluku vepředu. Ja musím víc makat, abych se dostal do základu a pomohl klukům od začátku.
Když jsi se vracel k fotbalu v Česku, souvisel s tím návrat z ciziny. Proč sis vybral zrovna tvůj původní klub Rapid, který tě vychoval? Nebyly jiné nabídky, třeba i z vyšších soutěží?
Měl jsem i jiné nabídky z vyšší soutěže, jmenovat asi nebudu... Potřeboval jsem práci, když jsem se vracel z Dánska. Rapid mi velice dobře vyhověl, trenér Zbyněk Jiskra mi vše zařídil a já se mohl soustředit jen na fotbal. Začínal jsem tady a chci klukům pomoct do divize, kde se chci prát o ty nejvyšší příčky!
Takže divize je metou pro Rapid? Jak by asi vypadaly divizní derby se sousedy přes řeku?
Momentálně je metou divize. Minulý rok měli kluci ambice na to postoupit, ale byla tam nějaká zranění, tak se to bohužel nepovedlo. Letos máme našlápnuto velice dobře, jsme druzí o bod a čeká nás souboj s třetím celkem o víkendu. Zde musíme minimálně bod získat. Myslím si, že by to bylo velice vyhrocené. To tak v derby bývá. Spousta lidí by přišla se podívat a zápas by měl skvělou atmosféru a drajv.
Trenér Jiskra ti zařídil i práci? Děláš tedy u něj ve stavební firmě?
Nene, trenér Jiskra má nějaké kontakty, které jsme právě využili a našli jsme práci, která je časově nenáročná. Je to práce Tradera. Kde ti stačí wifi a telefon. Můžeš dělat odkudkoli a kdykoli. Vic nemusíš řešit. (usmívá se)
Zmínil jsem cizinu... Byl jsi, jestli se nepletu, minimálně rok v Dánsku. Co tě tam zaválo?
Byl jsem 2 roky v Dánsku. Nejdříve to bylo kvůli práci, abych se naučil to, co otec vybudoval v Česku... Bohužel se staly nějaké komplikace ohledně domluvy, tak jsem si hledal něco jiného a do toho fotbal. Nezaválo mě tam de facto nic, chtěl jsem se osamostatnit a zkusit něco nového. Mohl jsem být klidně měsíc, dva tam a pak se vrátit. Chtěl jsem dokázat rodičům, že na to mám, být někde sám. Což si myslím, že se povedlo.
Hrál jsi zde i fotbal. Přibliž nám fotbalový tým, úroveň a výsledky, kterých jsi s týmem dosáhl.
Hrál jsem za Horsens B, byl to jen jeden rok fotbalu v Dánsku. Dalo mi to spoustu do života, tak i do fotbalu. Můj tým hrál o postupy do vyšších lig, ale abych to přirovnal k Česku, tak to bylo, jak krajský přebor. Měl jsem super trenéra - Morten Hansen, který mi věnoval spoustu času s individuálem, abych se hráčska posunul, dříve hrával vysoko v Dánsku, takže nějaké zkušenosti měl! Nějakých velkých výsledků jsem nedosáhl s týmem, bohužel se nám nezdařil postup o jediný bod do vyšší divize. Mně osobně se dařilo střelecky, díky tomu jsem byl nejlepší kanonýr ligy. (usmívá se) Pak se chýlil můj čas k návratu do Čech a zrovna přišly zajímavé nabídky, dá se říct už od profesionálních týmů. Bohužel jsem byl nucen z nějakých důvodů ukončit svůj pobyt právě v již zmíněném Dánsku.
Můžeš zmínit důvod, proč jsi se vrátil do Čech?
Řekl bych, že největším důvodem mého návratu byla přítelkyně, kterou jsem měl právě v Česku. A vídat se 2-3x za měsíc bylo finančně náročné jak pro mě, tak pro ni. Musel jsem tudíž udělat nějaký krok. Pak určitě stesk po rodičích a kamarádech. Sice jsem měl spoustu lidí i tam, kteří mi pomáhali a učili mě novým věcem, ale nebylo to ono.
Dozvěděl jsem se, že jsi na svůj první přátelák zapomněl kopačky. Hrál jsi tedy v teniskách?
Já byl v Česku na prázdninách, kdy jsme měli měsíc volna z práce, tak mi trenér Jiskra řekl, zda si nechci zahrát s klukama, než se nadobro odstěhuji. Neměl jsem žádné věci v Česku, nepočítal jsem s tím, že bych mohl hrát. Kluci mi museli půjčit všechno vybavení, co je nutné. Naštěstí jsem nemusel hrát v teniskách.
Není tajemstvím, že tvůj táta je výborný fotograf. Získal tedy Rapid svého týmového fotografa?
Táta je borec, na co sáhne, to mu jde. Myslím si, že určitě. On fotí různé týmy, ne jenom Rapid. Ale momentálně má v srdci ještěrku.
Máš prý zajímavou oblibu hledat hlavou kopačky. Co tě k tomu vede?
Našel jsem si nový koníček. (směje se) Rád se podívám zblízka, kdo má jaké kopačky... Pak posuzuji, které bych si mohl pořídit. Zatím jsem nenašel ty správné, tak v tom budu muset pokračovat. (směje se)
Povíš nám nějakou větu v dánštině? Třeba předpověď posledního podzimního zápasu?
Vi vinder den næste kamp med tre mål. Kom og støt vores hold på lørdag. Jeg tror, det bliver et godt match. (Překlad: Příští zápas vyhrajeme o tři góly, přijďte nás v sobotu podpořit. Myslím si, že to bude dobrý zápas.)

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.