Hráč 22. kola Jan Flachbart: Největším zážitkem bylo utkání proti Realu Madrid!

Ve 22. kole se nejlepším hráčem stala asi největší osobnost, která v této soutěži nastupuje. Jan Flachbart (38) je totiž trojnásobným mistrem ČR se Spartou Praha a zahrál si i za slavný Zenit Petrohrad. Nyní má ale už jiné priority a dohrává kariéru v Kosmonosech. V rozhovoru jsme se bavili samozřejmě o jeho fotbalové minulosti - například o zápasu s Realem Madrid - ale také o současnosti. Vydal se totiž na trenérskou dráhu...

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Gratuluji k vítězství v anketě o hráče kola. Byl zápas v Labském Kostelci tak pohodový, jak napovídá výsledné skóre?
Děkuji. Utkání jsme měli od začátku ve svých rukou a byla jen otázka, kolik branek se podaří vstřelit.
Mohl byste čtenářům popsat vaše dvě branky?
První branka padla po střele za pokutovým územím, která brankáři na poslední chvíli uhnula před rukama. Druhá branka byla jednou z nejjednodušších v mé kariéře, kdy jsem dostal krásnou přihrávku před prázdnou bránu a balón jsem jen doklepl.
S obrovskými zkušenostmi z nejvyšší soutěže, zahraničí i evropských pohárů jste zřejmě největší postavou této soutěže. Vnímáte, že je na vás upřena od spoluhráčů a třeba i protihráčů větší pozornost?
Co se týče spoluhráčů, tak jsem jedním z týmu a o žádné větší pozornosti nevím, u protihráčů občas pozoruji větší zájem ve smyslu osobního bránění.
V tabulce máte 4 kola před koncem nadějný čtyřbodový náskok před druhými Klíčany, ale také vás čeká poměrně těžký los. Co čekáte od příštího zápasu se zkušenými Ovčáry?
Očekávám těžké utkání, na podzim jsme v Ovčárech prohráli a věřím, že jim na domácím hřišti prohru oplatíme.
Troufají si Kosmonosy na vyšší soutěž?
Co se týče našeho mladého perspektivního týmu, tak určitě, ale jinak je to otázka spíše na vedení klubu.
Jak se vám hraje ve vesměs velmi mladém kolektivu, který se v Kosmonosech vytvořil?
Hraje se mi velmi dobře, většina spoluhráčů má velmi dobré návyky z kvalitního mládežnického fotbalu a některé z nich jsem dokonce sám trénoval.
Vidíte v týmu někoho, kdo by mohl časem nakouknout i do vyšších soutěží například na úrovni divize?
Někteří hráči jistě potenciál mají, ale záleží jen na nich, zda ho využijí.
Pojďme nyní časem zpět k dobám, kdy jsme vás mohli vídat v televizi. Mohl byste nejprve popsat své začátky s fotbalem? Bylo od začátku jasné, že to dotáhnete až na tu nejvyšší úroveň?
S fotbalem jsem začínal v Kolíně pod vedením svého táty. Následoval dorost v Mladé Boleslavi a první nominace do mládežnických reprezentací a v této době jsem již začal koketovat s myšlenkou, že bych se fotbalem mohl v budoucnu i živit. To, jak se moje kariéra nakonec vyvinula, bylo splněním mého velkého snu.
Poté se rozjela vaše úspěšná kariéra okořeněná trojnásobným ziskem titulu se Spartou Praha, angažmá v Zenitu Petrohrad či účastí v evropských pohárech. Máte nějaký moment, na který vzpomínáte úplně nejradši?
Největším zážitkem bylo jistě domácí utkání s Realem Madrid, které jsme sice Sparta prohrála, ale za předvedený výkon jsme se nemuseli v žádném případě stydět.
V roce 2008 jste pak po angažmá v Jablonci v poměrně mladém věku ligovou scénu na čas opustil. Jaký byl důvod tohoto náhlého odchodu?
V Jablonci došlo ke konfliktu, ke kterému bych se už nerad vracel a situace se vyvinula tak, jak se následně vyvinula.
Jak těžký byl (hlavně psychicky) přechod během pár let ze Zenitu Petrohrad do SK Hlavice?
V Hlavici jsem si od psychického tlaku, který je ve velkém fotbalu, odpočinul a i na toto období velmi rád vzpomínám.
Vaše současnost je spojena s Mladoboleslavskem, když kromě působení v Kosmonosech působíte také jako asistent trenéra týmu U 16 FK Mladá Boleslav. Jak jste se dostal právě do Mladé Boleslavi, kde jste během své ligové kariéry nepůsobil?
Před lety můj syn začal s fotbalem právě zde v Mladé Boleslavi, kde žijeme a já jsem se postupně jako trenér zapojil do tréninkového procesu. Nejprve jsem jako hlavní trenér působil v přípravkách a následně mi byl nabídnut post asistenta u mladšího dorostu, který jsem velmi rád přijal.
Naplňuje vás role mládežnického trenéra?
Ano, velmi mě tato práce baví a naplňuje, a to zejména ve spolupráci s mým kolegou Martinem Mrvíkem, se kterým si velmi rozumíme.
Jak by si váš tým U16 vedl v konfrontaci s celky působícími v I. B třídě?
Myslím, že vzhledem k věku nyní ještě ne, ale příští sezonu v U17 věřím, že bychom v takovém utkání důstojně obstáli.
Tuším, že fotbal v tuto chvíli již není vaším hlavním zaměstnáním. Prozradíte, čím se živíte?
Pracuji ve firmě zabývající se výrobou karbonových doplňků na automobily.
Vzpomenete si, kdy jste naposledy dával rozhovor? Byl jste rád středem pozornosti?
Čas od času rozhovory dávám ještě nyní, který byl poslední vám nepovím, evidenci si nevedu (smích). Určitá forma pozornosti k fotbalu patří a pozornost fanoušků mi byla vždy milá.
Co pro vás fotbal v současnosti znamená?
Fotbal jsem vždy miloval a milovat budu, ať v pozici trenérské nebo hráčské, a to na jakékoliv úrovni!
Děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí do další kariéry!
Děkuji!

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.