ROZHOVOR S HRÁČEM 20. KOLA - Filip Toncar:"Potěšilo mě naše týmové pojetí"

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče v 20. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz! Tím se stal gólman Sportingu, Filip Toncar, který  pracuje jako trenér gólmanů v FK Mladá Boleslav a dokonce se stará o brankáře v reprezentační U19. Je to tedy muž na svém místě a díky vychytané nule, gólové asistenci a dobrém výkonu poprávu získal ocenění "Hráč 20. kola". Náš portál se s Filipem spojil a on nám ochotně poskytl zajímavý rozhovor, který přinášíme právě teď.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Gratuluji k vítězství ankety o hráče kola. Můžete v krátkosti popsat svoji fotbalovou kariéru?
Jsem hrdý odchovanec TJ Sokol Bratronice (okres Kladno), kde jsem v přípravce začal s fotbalem. Potom jsem v podstatě celou kariéru strávil v SK Kladno, odkud jsem si odskočil pouze v dorosteneckém věku na dva roky do tehdy prvoligových Blšan a poté také na dva roky do Horních Měcholup, odkud jsem se vrátil zpět na Kladno. Ve dvaadvaceti letech jsem se začal věnovat profesionálně trénování brankářů a na hraní v nějaké vyšší soutěži již nezbyl čas. Kruh se tedy uzavřel a já se vrátil do Bratronic. Příležitostně jsem si chodil zahrát, pokud to čas dovolil, ale od přesunu do Boleslavi jsem v podstatě za šest let odehrál jedno jediné soutěžní utkání. Až teď v Březně druhé :-)
Věděl jste o tom, že jste se dostal do sestavy kola? Čím si vysvětlujete poměrně přesvědčivé vítězství?
Ano, zaznamenal jsem to díky facebooku. Ale že jsem vyhrál hráče kola, jsem se dozvěděl až od vás. Moje přesvědčivé vítězství si vysvětluji tím, že moji spoluhráči nemají na práci nic lepšího než sedět u počítače a hodinu co hodinu klikat na tlačítko "Hlasuj". (smích) Za což jim tímto děkuji!
Jak se vůbec upekl Vás zimní přesun do Sportingu?
Oslovil mě trenér Michal Bílek, se kterým se dlouho známe z FKMB. Já jsem sice váhal, protože díky výše zmíněnému vytížení nikdy nevím, kolik zápasů stihnu, ale nakonec jsme se dohodli, že i přesto do toho půjdeme.
V brance jste se poprvé objevil až v zápase ve Březně. Mám pravdu, když řeknu, že Vám to dříve Vaše pracovní povinnosti v FK Mladá Boleslav neumožňovaly?
Máte pravdu částečně. Dalším důvodem bylo i moje působení u reprezentační "devatenáctky" a především pak zranění, které jsem si přivodil v posledním předsezónním přípravném utkání za Sporting a které mi dovolilo nastoupit do zápasu vlastně až teď.
Zápas ve Březně se odehrál pouhé čtyři dny po vítězství Mladé Boleslavi v Teplicích. Nebyl pro Vás problém se po jistě náročných oslavách postavit do branky?
Vůbec ne :-) Vzhledem k tomu, že jsem zvládl se Sportingem i čtvrteční trénink, nebyl se sobotním zápasem problém.
Pojďme k samotnému zápasu. Vysoké vítězství 6:0 a čisté konto k tomu. Lze si představit vydařenější premiéru?
Těžko. Byl to vydařený zápas ve všech ohledech. I s gólovou asistenci - i když hlavně díky skvělému zakončení Lukáše Knespla. Především mě ale potěšilo naše týmové pojetí.
Byl nějaký moment nebo šance, při které jste se hodně zapotil?
Nic zásadního. Tým fungoval v obranné fázi skvěle, řešil jsem jen centrované míče a střely zpoza pokutového území. Obranná fáze celého týmu byla podle mě klíčovým faktorem tohoto utkání, i když skóre může naznačovat trochu něco jiného.
Po jarní jízdě má Sporting na sestupovou pozici náskok už 4 body. Myslíte si, že už jste zachráněni?
Člověk nemusí být zrovna brilantní matematik, aby si spočítal, že zachránění určitě nejsme :-) Ale je pro nás teď rozhodně mnohem komfortnější vstupovat do zápasů s vědomím určitého "bodového polštáře". Můžeme hrát uvolněněji a po podobné úspěšné sérii se zvedá i sebevědomí týmu. Věřím, že sestupové vody definitivně opustíme po příštích dvou utkáních a závěr soutěže už dohrajeme v klidu.
Vy osobně máte v plánu dochytat konec soutěže, nebo přenecháte místo parťákovi v bráně Bílkovi?
V prvé řadě se musíte zeptat trenéra, jaké má plány on :-) Každopádně bych měl nastoupit tento víkend proti Řepovu. Další utkání budeme řešit operativně z týdne na týden podle mých možností, ale rád bych minimálně do jednoho zápasu ještě zasáhl.
Jakou fotbalovou úroveň má podle Vás III. třída na Mladoboleslavsku?
Můžu soudit pouze podle jednoho utkání a to mělo podle mého na III.třídu velmi slušnou úroveň, i díky soupeři, který disponuje řadou velmi dobrých fotbalistů. Zeptejte se mě ale raději za půl roku, to budu moudřejší.
Poslední otázka míří na náš portál. Už jste se s ním někdy setkal?
Setkal jsem se s ním až po mém zimním přesunu do Sportingu. Viděl jsem, že jej kluci z týmu sledují a když jsem jej sám poprvé poznal, byl jsem mile překvapen. Jak rozsahem, tak kvalitou zpracování. Myslím, že se jedná o skvělý projekt, který amatérský fotbal u nás potřeboval! A budu držet palce, aby vám nadšení a kvalita vydržely co nejdéle!!!

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.