Rozhovor s Viktorem Nemeshem, tlumočníkem posledních vzájemných fotbalových utkání mezi českými a ukrajinskými týmy v Uherském Hradišti a v Jablonci n.N., který je mimo jiné i členem a hráčem TJ Sokol Veselá na Zlínsku

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Víme, že jsi tlumočil při utkání České reprezentace v Uherském Hradišti v Lize Národů proti Ukrajině, co Tě k tomu přivedlo? Jak jsi se k této zajímavé práci dostal?
Ano, je to tak. O fotbal se zajímám už od mládí. Dlouhá léta jsem byl hráčem TJ Sokol Veselá. Taktéž sleduju zápasy jak v rámci České republiky, tak i zahraniční utkání, a to nejen v TV, ale i přímo v hledištích stadionů, neboť několikrát do roka jezdíme s partou kamarádů na různé zajímavé fotbalové zápasy, jak pohárové, tak i ligové. Navštívili jsme například Španělsko, Portugalsko, Německo aj. K práci tlumočníka repre akce v Uh. Hradišti jsem se dostal na doporučení kamaráda, který věděl, jak se o fotbal zajímám, že mám přehled i o dění v ukrajinských týmech a zejména v reprezentaci.
Jak vzpomínáš na tento zápas a setkání s trenérem a fotbalovou ikonou Andrejem Ševčenkem?
S trenérem jsem měl možnost se setkat nejen během tiskových konferencí, ale i osobně ve Zlíně, kde byli fotbalisté Ukrajiny ubytováni. Byl velmi otevřený a vstřícný. Z tohoto setkání mně mimo jiných vzpomínek zůstalo i osobně podepsané tričko z EURO 2012, které jsem také osobně navštívil. Co se tyče zápasu, musím pochválit zejména organizační tým, vše fungovalo na jedničku a bylo to velmi příjemné v tomhle prostředí pracovat. Zůstaly mi jenom pozitivní emoce a jsem velmi rád, že jsem se toho mohl zúčastnit.
Po dobrých ohlasech na tvou práci Tě dokonce oslovil FK Jablonec a využil tvé služby i pro své domácí utkání Evropské ligy s Dynamem Kyjev. Jak hodnotíš úroveň utkání a zázemí jabloneckého klubu? Která z akcí byla pro tebe náročnější, když pomineme náročnost přesunu do Jablonce nad Nisou
Vzhledem k tomu, že jak FK Jablonec, tak i Dynamo Kyjev hrají v nejvyšších soutěžích, je jasné, že to byl velmi kvalitní fotbal. Jelikož pro Jablonec je účast ve skupinové časti Evropské ligy a zároveň na domácí půdě premiérou, osobně si myslím, že remíza je celkem pro jablonecký tým uspokojivým výsledkem. V Jablonci n.N. jsem měl o něco více povinností než v Uh. Hradišti. Například přivítaní pro fanoušky hostujícího týmu, hlášení sestavy Dynama Kyjev a střelců gólů či hráčů, kteří například obdrželi žlutou kartu apod. A vzhledem k dramatickém průběhu utkání a velkému zájmu novinářů o rozhovor s oběma trenéry se i pozápasové tiskové konference poněkud protáhly. Byla to ovšem moje již druhá zkušenost s tlumočením podobných akcí. Proto jsem byl již o něco jistější při komunikaci a asi to bylo i znát. Musím poznamenat, že se mi velmi dobře pracovalo s panem trenérem Radou. Několikrát se mi podařilo přeložit jeho myšlenku se zachováním humorného obsahu, což velmi uvolnilo atmosféru a líbilo se jak novinářům, tak i samotnému trenérovi. Takže samotné tlumočení bylo pro mě příjemnější.
Lze obě akce organizačně srovnávat ? Byl velký rozdíl mezi reprezentační a klubovou akcí?
Osobně si myslím, že nemá cenu srovnávat akci reprezentační s akci klubovou. Samozřejmě, že patrné rozdíly tam byly, ale zároveň si myslím, že oba organizační týmy se snažily a odvedly tu nejlepší práci.
Co bylo na těchto akcích pro tebe TOP zážitkem č. 1
sou věci, které se nedají moc srovnávat. Pěkný je stadion jak i v Uherském Hradišti, tak i v Jablonci. Rozdílná byla spíše atmosféra, a to zejména proto, že stadion v Uherském Hradišti je větší. Zápas sledovalo hodně jak i českých, tak i ukrajinských fanoušků a tohle tu atmosféru prostě podpořilo.
Byli funkcionáři kyjevského Dynama u nás spokojeni i přesto, že zde de facto ztratili dva body v Evropské lize?
S výsledkem nebyli spokojeni ani funkcionáři, ani novináři. A předpokládám, že ani hráči. A bylo to hodně poznat, zejména na tiskové konferenci, kde vůči trenérovi vyznělo hodně nepříjemných poznámek a dotazů.
Odkud pocházíš a jak si se dostal k fotbalu na Veselé?
Pocházím z menšího města na Zakarpatské Ukrajině, které bylo součástí Československa. Ale již přes 25 let bydlím v ČR a usídlil jsem se právě ve Veselé. Jak jsem již zmínil, ke sportu mám blízko od malička. Závodně jsem se věnoval házené. Také jsem vystudoval VŠ v oboru Tělovýchova a sport. Ve Veselé byla možnost se věnovat fotbalu nebo být členem Sboru dobrovolných hasičů. Asi je jasné, že jsem zvolil fotbal, ke kterému jsem měl výrazně blíž.
Jaká je zatím Tvoje sportovní kariéra na Ukrajině a v Česku?
Jak uvádím výše, věnoval jsem se závodně házené. S univerzitním týmem jsem se dostal do druhé nejvyšší soutěže Ukrajiny. Co se tyče působení ve Veselé, nepovažuji to za nějakou sportovní kariéru. Byla to pro mě zejména možnost, jak si udržet dobrou sportovní kondici, věnovat se něčemu, co mám rád a potkávat se s kamarády.
Veselá na mapě krajské zlínské kopané je pořád ještě nováčkem. Je perspektiva, že fotbal v této vesnici u Slušovic se usadí v krajských soutěžích trvale?
Bohužel vidíme, že všeobecně klesá zájem o fotbal zejména v krajských a okresních soutěžích. Dětí se čím dál více věnují jiným aktivitám a myslím si, že už za pár let nastane problém s průměrným věkem hráčů v týmu. Avšak ve Veselé naštěstí máme spoustu nadšenců, kteří se dětem věnuji a podporuji v nich sportovního ducha, proto doufám, že se u nás v obci fotbalu bude i nadále dařit.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Rozhovory






Tabulka Z Skóre B
1 TJ Sokol Tečovice 19 47:13 46
2 SFK Elko Holešov B 20 62:28 42
3 SK Březnice 19 43:43 34
4 FC Fryšták 20 53:38 33
5 SK Tlumačov 20 38:34 33
Zobrazit celou tabulku

  Nejlepší střelci Góly
1 Tomáš Janíček 21
2 Josef Křenek 21
3 Jakub Chudárek 18
4 Jan Večeřa 14
5 David Dorazín 12
Zobrazit celou tabulku

Jméno ZB Ú BE
1 Radim Mudrik 64 53,8% 1
2 Libor Adamik 53 54,1% 0
3 Jiří Kadlík 49 49,0% 0
4 Ladislav Beran 47 48,5% 0
5 Tomáš Krejča 38 52,1% 0
Zobrazit celou tabulku