Mým největším snem by bylo vyrovnat se tátovi a odřídit utkání v Lize mistrů, klidně také na Camp Nou, říká Jan Beneš

Ve šlágru kola v Lubné se zasunul na post stopera a vedl si výborně. Měl plné nohy práce se zastavováním a přerušováním lubenských nebezpečných akcí a s kapitánskou páskou na ruce si vedl výborně. Defenziva pod jeho velením padla až v poslední desetiminutovce, s čímž kapitán zelenobílých mohl jen ztěží něco dělat... S Janem Benešem, hráčem 21. kola, přinášíme tradiční rozhovor!

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Za výkon s Lubnou sis řekl o nominaci do sestavy kola, kterou jsi následně ovládl. Byla nominace očekávaná?
Abych řekl pravdu, tak jsem sám cítil, že se mi utkání povedlo, takže mě nominace nepřekvapila. Celkové vítězství mě ale překvapilo, tímto bych chtěl poděkovat všem svým fanouškům a fanynkám za hlasy.
Co tě bude stát zisk ocenění do kabiny?
Určitě nic, na Tatranu tyto věci vůbec neřešíme.
Šlágr kola nepřinesl to, co bychom od něj všichni čekali. Kde vidíš důvod, proč se utkání po fotbalové stránce tak úplně nepovedlo?
Oba týmy byly dost oslabené, chyběla řada klíčových hráčů na obou stranách, a proto se hrál spíš opatrnější fotbal. Vítězem zápasu byl pro mě každý divák, který vydržel do 90. minuty. Věřím, že v pohárovém utkání se sejdou obě mužstva v lepší sestavě a utkání bude mít úplně jiné parametry.
S Lubnou jste potřebovali bodovat, ideálně ji porazit. Žijí ještě naděje, že by Tatran mohl soutěž ovládnout?
Po zápase ve Hředlích si myslím, že naděje na zisk titulu v OP zhasla. Řešíme zdravotní komplikace, problém s docházkou na tréninky i zápasy a dost se to podepisuje na našich výkonech, kdy nejsme schopni si za 80 minut proti Lužné vytvořit šanci na gól.
Blíží se pohárová odveta, s čím do zápasu půjdete a kdo bude v roli favorita?
Určitě favoritem bude Lubná, která povede tabulku OP. V posledním vzájemném utkání nás porazila a do ničeho nás v něm nepustila. Já věřím, že se někteří kluci uzdraví a pojedeme do Lubné v lepší sestavě. Já osobně půjdu do zápasu s tím, že chceme postoupit. Věřím, že i ostatní hráči si uvědomí, že je potřeba na hřišti nechat něco navíc a budou chtít postoupit.
Kde se takový fotbalový univerzál jako ty cítí nejlépe? Vidíme tě nastupovat v útoku nebo i na stoperu...
Jelikož rád dávám góly, tak určitě v útoku. Nemám problém s žádným postem, na který mě trenér Eck postaví, za naši vzájemnou spolupráci jsem totiž nastoupil již na všech pozicích, dokonce jsem i pod trenérem jeden zápas odchytal, samozřejmě jsme vyhráli s čistým kontem.
Máš před zápasem nějaký rituál? Ať už před utkáním v pozici hráče nebo sudího...
Jediným mým rituálem je vždy vstoupit pravou nohou na hrací plochu.
Jak se vyvíjí tvá kariéra rozhodčího? V jaké soutěži tě můžeme nejvíce vidět a jaké máš výhledově cíle?
Momentálně jezdíme pravidelně řídit utkání české fotbalové ligy, tedy třetí nejvyšší soutěže v České republice. Mým cílem je zvládat každé následující utkání, které mi může pomoct splnit si své sny. Mým největším snem by bylo vyrovnat se tátovi a odřídit utkání v Lize mistrů, klidně také na Camp Nou.
Potkáváte se s bráchou Adamem na hřišti i jako rozhodčí, hodnotíte navzájem své výkony?
Samozřejmě, že si řekneme nějaký svůj pohled na různé situace. Většinou se jedná ale o kritiku a málokdy se navzájem pochválíme. Vše je ale určitě myšleno spíše ze srandy.
Asi se nemusím ptát, kdo tě k pískání přivedl. Ale přeci jen, je pro tebe právě táta největší rozhodcovský vzor?
Samozřejmě, že mě k rozhodcovství přivedl právě on, ale neřekl bych, že je mým největším vzorem, byť moji kariéru pozitivně ovlivňuje.
Koho ze světa sudích uznáváš jako aktuálně nejlepšího? A můžeme se bavit jak o evropské úrovni, tak i v rámci naší nejvyšší soutěže.
Pro mě je momentálně nejlepším rozhodčím Daniele Orsato, který je zároveň pro mě největší vzorem. Dalším rozhodčím, který se mi líbí, je Espen Eskås z Norska. Velmi kvalitními rozhodčími jsou pro mě Marciniak, Gil Manzano nebo Turpin. Na české scéně se mi dlouhodobě líbí Ondra Pechanec. Nebudu říkat, kteří rozhodčí se mi svým stylem nelíbí, protože ještě nejsem na takové úrovni, abych si mohl dovolit někoho kritizovat.
Fortuna liga kráčí do finále a blíží se nadstavba. Je o titulu rozhodnuto nebo lze čekat nějakou zápletku?
Myslím si, že uvidíme zápletku a o titul se bude hrát do posledního barážového kola.
Jsi člověk několika funkcí. Funkce v rámci OFS Rakovník, rozhodčí, hráč, student na vysoké škole a do toho všeho se teď musíš věnovat své přítelkyni. Jak se tohle všechno dá vůbec zvládnout?
Je to náročné, ale zatím si čas na všechno dokážu udělat. Až něco nebudu stíhat, tak budu muset nějakou věc bohužel vypustit. Pokud se časem posunu do vyšších soutěžích jako rozhodčí, tak určitě přestanu hrát fotbal.
Prozraď nám z pozice pracovníka OFS Rakovník, na co se mohou rakovničtí příznivci kopané v příští sezoně nejvíce těšit?
Zatím žádné změny v plánu nejsou. Myslím si, že nás ale bude čekat velmi kvalitní okresní přebor, jelikož to bohužel vypadá, že Hředle i Zavidov svoji příslušnost v krajských soutěžích neudrží.
OTÁZKA Z KABINY: Je pravda, že jsi se nechal vystřídat v utkání s Jesenicí jen kvůli tomu, aby ses mohl věnovat své přítelkyni na tribuně a i kvůli tomu tvůj tým nakonec ztratil vedení?
Tohle určitě není pravda, ráno jsem pískal v Kolíně, brzo jsem vstával, necítil jsem se úplně dobře celý den a po poločase jsem začal cítit, že bych mohl dostat křeč, tak jsem se radši nechal vystřídat, abych si neudělal ostudu.
OTÁZKA Z KABINY: Mohl bys čtenářům přiblížit, jestli je pravda, co se na Šamotce povídá? A to, že jsi v kabině největším bordelářem a oblečení, aniž bys ho pral, ti vydrží v kabině na celou sezonu?
Tohle určitě pravda je, jelikož nechodím moc trénovat a při fotbale se moc nepotím, tak není třeba věci měnit.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.