Myslel jsem, že po konci fotbalu v Mutějovicích už hrát nikdy nebudu, říká Jan Melč

V zápase s Pustověty držel svůj tým několika skvělými a těžkými zákroky. Odměnou mu bylo nejen vítězství, ale také čisté konto, které si za svůj skvělý výkon zasloužil. Jan Melč se stal hráčem 12. kola a my vám s ním přinášíme tradiční rozhovor.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Za svůj výkon s Pustověty jste si řekl o nominaci do sestavy kola, kterou jste následně ovládl. Byla nominace očekávaná?
Nominace nebyla vůbec očekávaná. Ale je pravda, že v tomto zápase po dlouhé době všechno vyšlo a povedlo se udržet nulu.
Co Vás bude stát zisk tohoto ocenění do kabiny?
Asi budu muset donést flašku něčeho dobrého. U nás totiž nevedeme kasu za pozdní příchody atd., to bychom se nedoplatili.
Kolikáté to bylo čisté konto v této sezoně a dáváte si do každé sezony nějaký konkrétní počet nul, které chcete udržet?
Vůbec netuším kolikáté čisté konto to bylo, asi první. Tuto statistiku nesleduji a žádné předsevzetí před sezonou si nedávám. Hlavně, aby člověk klukům pomohl, neudělal nějakou botu a vyhrálo se.
Máte za sebou těžký zápas s Lubnou. Jak byste zhodnotil týmový výkon, s čím jste do utkání šli a jak jste spokojen sám se svým výkonem?
O tom se mi ani snad mluvit nechce. Velmi těžké utkání a pro nás umocněné tím, že jsme se bohužel nesešli. Chyběli nám dva, tři hráči a to je na naší hře bohužel hned znát. Tím nás nechci omlouvat. Lubná nás jasně přejela. Se svým výkonem nemůžu být spokojený, sice jsem možná chytil něco navíc, ale dostal jsem bůra. Nejvíc mi mrzí posledních deset minut zápasu, kdy jsme dostali dva úplně zbytečné góly. 3:0 by bylo v našem složení ještě únosné, ale tohle. A pak si z nás domácí ještě dělají pr*el a to člověka naštve.
S jakými cíly vstupoval Janov do této sezony? Přeci jen ta minulá se dá nazvat jako úspěšná...
Cíl je jasný, chceme hrát nahoře a ne se plácat někde u dna. Člověka ten fotbal hned baví jinak, když se vyhrává. A minulá sezona byla skvělá, vůbec jsme s tím nepočítali, tedy alespoň já ne. Ale najelo se na vítěznou vlnu. Přišel Lukáš Roubík, který to vždycky zvedne o level výš.
V kolika letech jste s fotbalem začínal, kde jste udělal první fotbalové krůčky a kdo Vás ke kopané vůbec přivedl?
Přesně už nevím, v pěti, možná šesti letech. Kamaráda táta trénoval prcky v Mutějovicích, tak jsem jednou šel s ním. V Mutějovicích byli žáci a my prckové jsme v rohu hráli na dvě.
Jak se nadále vyvíjela Vaše kariéra a jak jste se dostal právě do Janova?
Kariéra se vyvíjela zajímavě, v žákách jsem hrál za Mutějovice, potom ještě v žákovském věku jsem přestoupil na Tatran, kde jsem hrál ještě za dorost a chvilku v dorosteneckém věku za chlapy. Po dorosteneckém věku jsem šel na rok na hostování do Hředel, které hrály okresní přebor. Poté roční hostování v Lužné, která postoupila do I.B třídy. Na chvilku návrat na Tatran a poté přestup do Mutějovic, odkud pocházím. Zde jsem strávil největší část dospělé kariéry. Hráli jsme I.B třídu. Bohužel po pár letech začal být problém s hráči, kterých bylo méně a méně, proto jsme poslední rok přihlásili alespoň okres a doufali, že se podaří fotbal v Mutějovicích udržet. Bohužel po roce v okresu, kde jsme se trápili a horko těžko jsme se scházeli v jedenácti na zápas, fotbal v Mutějovicích skončil. Potom jsem na fotbal neměl náladu a ani moc čas a nikde jsem cca 5 let nehrál. Myslel jsem si, že už fotbal hrát nikdy nebudu. Ale stala se taková věc, na jedné vesnické zábavě jsem potkal hráče Janova Jardu Klouba, říká mi, sháníme gólmana a bylo hotovo, hned druhý den mi volal trenér. Po těch pěti letech jsem měl nutkání, že bych si ještě možná někde zahrál, ale ne už jako hráč, ale brankář. A k Janovu mě pojí vztah už od mládí, kdy jsem se jezdíval dívat na tátu, který za Janov hrál. Jezdil jsem s Janovem na hory, kde jsme ještě s nebožtíkem Honzou Hrivňákem a Milanem Amlerem hráli do noci karty. Skvělý časy. A s trenérem Láďou Duškem se znám taky od mládí. Znal jsem i většinu kluků z kádru. Jsem rád, že se to povedlo a fotbal si teď užívám.
Na jakou část kariéry vzpomínáte nejraději a naopak, bylo období, na které byste nejraději zapomněl?
Na každou část kariéry vzpomínám rád, všude se děly zajímavé a úsměvné věci. Jako například když ve Hředlích Míra Sláma nám nováčkům skládal na dokopnou básničku a my ji museli před všemi odrecitovat. Nebo s Lužnou návrat z venkovního zápasu, kdy se fanoušek chtěl prát s trenérem, že nechytal jeho kluk, ale já, atd. Největší úspěch byl asi Krušovický pohár, který jsme hráli s Mutějovicemi. Pamatuji si, jak jsme porazili SK Rakovník. Potom přijel jeden oblastní tým, při rozcvičce měli na celé půlce plastové puntíky, rozcvička jak na ligu, my se schovávali ve stínu a nakonec je porazili. Potom výlet do jedné vesnice u Prahy, vyhráli jsme na penalty. Finále se hrálo v Mutějovicích, super atmosféra, přišlo mraky lidí. Finále jsme bohužel prohráli, ale i tak super zážitek. Ještě možná zmíním v žákách turnaj v Německu, kde jsme s reprezentací středočeského kraje skončili na třetím místě. Období, na které bych nejradši zapomněl, bylo určitě když končil fotbal v Mutějovicích. Na trénink nás chodilo pět, na zápas s bídou jedenáct a ještě jsme poslouchali řeči od fanoušků. Smutné bylo, když se po vesnici začalo mluvit o tom, že za konec fotbalu v Mutějovicích můžeme my, těch pět kluků z Mutějovic a okolí, kteří byli na každém tréninku. Teď už se tomu člověk jen směje.
Začínal jste jako hráč nebo jste se postavil rovnou mezi tři tyče?
Já jsem to měl pořád tak nějak na střídačku. Začínal jsem jako hráč v žákách v Mutějovicích, byl jsem nejmenší, tak jsem hrál v útoku, kde jsem mohl nadělat nejméně škody. V tu dobu chytal můj jmenovec Honza Melč. Pak jsem šel do brány a na Tatran jsem přestupoval už jako gólman. V dorostu jsem chytal a občas hrál beka za mladší dorost. Po návratu do Mutějovic jsem chytal, ale nedařilo se mi. Vrátil se Petr Aksamit a já skončil na lávce. To mě nebavilo, tak jsem nakonec začal hrát v poli.
Patříte k těm zkušenějším aktérům v soutěži. Jaký rozdíl pozorujete v současné mladé fotbalové generaci oproti Vaši generaci, když jste nakukovali do dospělého fotbalu?
Smutný, že už jsem ten zkušenější (směje se). Na fotbale se tak necítím. Ale je pravda, že když jsem přišel jako zobák, vlastně ještě dorostenec do kabiny áčka na Tatranu, tak jsem byl hodně nervózní a třetině chlapů ze začátku vykal. Dneska z nás zkušených mají mladý pr*el.
Jak se připravuje jednička Janova na mistrovské zápasy?
Nijak speciálně. Teď si už fotbal užívám. Doma vezmu tašku, před zápasem protažení, střelba z vápna, pár centrů a jde se na to. Když jsem byl mladší, tak jsme hráli třeba v neděli a já dokázal být od pátku nervózní. To bylo šílený.
Koho aktuálně uznáváte jako nejlepšího brankáře na světě a v naší české lize?
Jelikož fandím Liverpoolu, tak Alisson Becker. V české lize nevím, jestli je některý brankář o tolik odskočený od ostatních, moc českou ligu nesleduji.
Souhlasíte s tvrzením, že brankáři mají tak trochu svůj svět?
Jo jo, brankář musí být trochu blázen, jinak by do brány nevlezl. Někdo víc, někdo míň.
Kdo je Váš největší fotbalový parťák?
Nemám jednoho. Teď jsou to všichni kluci z janovské kabiny.
Jaké jsou Vaše volnočasové aktivity?
Jelikož mám dvě malé děti, tak se teď hlavně věnuji rodině a práci okolo baráku. Jinak aktivit, na které teď není tolik času, je spoustu - jízda na motorce, na kole, běh, překážkové závody, lyžování.
Otázka z kabiny: V kabině máte kromě skvělých fotbalistů také pěknou zvěř co se týče pozápasových mejdánků. Jak byste ohodnotil výkon některých nevybouřených mládenců mimo hřiště? Prý se Vám pěkně protáčejí oči, když kluci vypráví své zážiky z restauračních zařízení...
Kdyby pozápasové mejdánky, oni chodí i před (směje se). Při vyprávění se vždycky hodně nasměju. I občas zavzpomínám, taky jsme byli mladí a nadělali se bejkáren, ale takovýhle blázni jsme nebyli.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.