Synovi bych přál, aby se mu vyhýbala zranění a třeba si splnil sen, který jsem si já ve fotbale jako hráč nesplnil, říká Milan Polák

Milan Polák patří do skupiny nadstandardních hráčů v této soutěži a je zároveň jedním z těch nejzkušenějších. Další klidný a zkušený výkon na pozici stopera lubenského Baníku ukázal v duelu se Senomaty, kde jeho přihrávky byly milimetrově přesné, nebál se poslat nebezpečný míč za obranu a odměnou nejen jemu, ale celé Lubné, bylo čisté konto a především vítězství. S hráčem kola přinášíme tradiční rozhovor.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Za svůj výkon se Senomaty ses objevil v sestavě kola, kterou jsi následně ovládl. Byla nominace do top jedenáctky očekávaná?
Nominaci jsem neočekával. Určitě je na okrese spousta vynikajících hráčů, kteří by si toto ocenění zasloužili. Myslím, že toto ocenění není pouze o jedinci, ale o celém týmu.
Co tě bude stát zisk ocenění hráče kola do kabiny?
To se ještě děje, jo? (smích) To je spíše otázka na našeho pokladníka.
Baník má suverénně nejlepší obranu v soutěži. Jak se ti po boku lubenských zadáků hraje, máte v defenzivě vůbec nějakou slabinu?
V lubenském týmu se mi hraje skvěle. Jsem rád, že naše defenziva funguje, i když se v obraně skoro každý zápas točí jiní hráči. Vždy je co zlepšovat, ale z důvodu, že nás čeká dost zápasů, tak nebudu prozrazovat (smích).
O víkendu se bude hrát šlágr kola, ve kterém hostíte Tatran. S čím do zápasu půjdete a v čem bude klíč k vítězství?
Už teď je jasné, že to nebude jednoduchý zápas. Právě v takovýchto utkáních je důležité udržet emoce na uzdě, i když je to občas těžké. Budeme k zápasu přistupovat jako ke každému jinému. Vždy chceme vyhrát a předvést co nejlepší výkon na hřišti.
Dá se tento zápas brát jako taková malá ochutnávka před pohárovým duelem, kde se znovu vzájemně potkáte s rakovnickým celkem?
Za mě osobně si chci každý zápas užít, předvést co nejlepší výkon pro tým a hlavně hrát pro lidi, kteří si přijdou dát na fotbal klobásu, pivo a odreagovat se od všech každodenních starostí, které každý zažívá.
Bude Lubná slavit okresní double?
Nad tím teď nikdo z nás asi nepřemýšlí, je to ještě dlouhá cesta. Samozřejmě by to byl pro Baník úspěch.
Kromě pozice stopera v Baníku jsi také trenérem starších žáků na SK Rakovník. Kdy nabídka klubu od potoka přišla a proč ses rozhodl ji přijmout?
Nabídka přišla v červnu 2023. Roli trenéra jsem se rozhodl přijmout, protože se na SK Rakovník změnilo vedení v čele s mým kamarádem a spoluhráčem Mírou Jiráskem, kterému důvěřuji. Další důvod byl, že jsem měl plnou podporu od vedení a volnou ruku k vytvoření nového týmu starších žáků, včetně realizačního týmu (asistent Míra Trešl a vedoucí Jarda Bulíř). Trénování se věnuji od roku 2018.
Co je vůbec pro kluky v žákovském nebo dorosteneckém věku nejdůležitější, co je nejvíce posouvá dál a jak takového hráče vůbec motivovat k lepší práci, k lepším výkonům?
Důležité je si nastavit s hráči na začátku pravidla a dodržovat je. Základem jsou kvalitní tréninky v dostatečném počtu a stoprocentní nasazení všech hráčů. Hnacím motorem a motivací pro hráče je každý odmakaný trénink, zápas, který se podaří a v neposlední řadě je to umístění v tabulce, kde se aktuálně nacházíme na 1. místě Krajského přeboru starších žáků.
Musím připomenout tvé ocenění trenéra roku 2023 podle Okresní unie sportu Rakovník. Je právě trenéřina tou cestou, kterou se chceš výhledově vydat?
Z důvodu spousty zranění, které jsem utrpěl při fotbale (futsale) a nemohl jsem dosáhnout na cestu profesionálního fotbalisty, tak jsem se rozhodl vydat cestou trenéra. Samozřejmě bych rád sbíral postupně zkušenosti ve vyšších soutěží a jako největší sen by bylo působení v SK Slavia Praha.
Jak jsi spokojen s výkony a progresem svého nástupce Štěpána?
Štěpán je druhý nejmladší hráč v našem týmu. Jelikož je to můj syn, tak to má v týmu těžší, protože jsou na něj kladeny větší nároky. Samozřejmě si přeji, aby se postupně zlepšoval a fotbalově posouval. Určitě mu přeji, aby se mu vyhýbala zranění a třeba si splnil sen, který jsem si já ve fotbale jako hráč nesplnil.
Jako fanouška Slavie se tě nemohu nezeptat. Věříš stále v zisk titulu?
Každý opravdový fanoušek by měl věřit svému týmu až do konce soutěže. Mám raději, když se hraje o titul do posledního kola, než když je rozhodnuto pět kol před koncem. Slavii bych letos titul strašně moc přál.
Jak jsi celkově spokojený s dosavadní sezonou pražské Slavie?
Slavii sleduji pozorně už od přípravy a letos je to pro ni těžší z důvodu marodky a zraněných hráčů. Proto kádr musí stále rotovat v jiné sestavě. Také musí být pro tým náročné hrát tři soutěže, ať už je to liga, Mol Cup nebo Evropská liga.
OTÁZKA Z KABINY: Seřaď týmy Lubné, Slavie a starších žáků SK Rakovník podle toho, jak jsou pro tebe důležité.
SK Rakovník, Lubná, Slavia.
OTÁZKA Z KABINY: Kam si dáš všechny ceny za letošní rok? Vyhlášení na sportovci roku, hráč kola, soutěž se žáky, Lubná snad také něco urve... Budeš muset zrušit obývák?
Z důvodu předešlých ocenění ve fotbale a futsale, jsem si udělal svoji síň slávy doma v šatně. Nějaké místo se tam ještě na trofeje a plakety najde. Samozřejmě manželka proto musí mít pochopení (smích).
Pár slov na závěr?
Na závěr chci poděkovat své manželce Anet, která mě vždy podporuje, stojí při mě a doma se mnou dokáže rozebrat každý náš zápas do nejmenšího detailu. Dále svým dětem, synovi Štěpánkovi a dceři Melince. Vedení SK Rakovník za důvěru. Svým asistentům Mírovi Trešlovi a Jardovi Bulířovi. A v neposlední řadě patří dík vedení Baníku Lubná v čele s Pavlem Skleničkou, Martinem Němcem, trenérem Jiřím Týčem, všem hráčům a lidem, co se o Baník starají.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.