Trenér brankářů Denys Luksík: Na léto chystáme brankářský kemp!

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Jak ses dostal k trenérské činnosti? Přeci jen, s tvým věkem bys mohl ještě klidně 15 let chytat…
Zhruba v 19 letech jsem kvůli zdravotním problémům nemohl hrát a uvažoval o konci hráčské kariéry. Začal jsem se tedy věnovat mladým brankářům v Kralupech nad Vltavou. K hraní jsem se ještě vrátil a současně se věnoval brankářům v Neratovicích. S aktivní kariérou jsem se však byl nucen definitivně rozloučit ze zdravotních důvodů. Naplno jsem se tedy začal věnovat trenérské činnosti. V současné době kromě Neratovic působím také jako asistent Oldřicha Pařízka v SK Slavia Praha při přípravě mládežnických brankářů. Musím říci, že mi tato práce opravdu přirostla k srdci.
Ve tvém fotbalovém životopise najdeme i přes krátkou kariéru zajímavé kluby. Mohl bys popsat, jak se tvoje hráčská kariéra vyvíjela?
Téměř celé žákovské roky jsem trávil v SK Kladno, kde jsem začal i dorostenecké roky, které dále vedly na pražský Meteor. Ve starším dorostu jsem měl tu možnost působit v FK Mladá Boleslav a SK Slavia Praha, kde jsem poznal, jak to chodí na té nejvyšší úrovni a doteď jsem za to rád. V mužích jsem si zachytal divizi v Neratovicích, po zraněních okusil jednu nižší soutěž a poté kariéru ukončil.
Nyní jsi přesedlal do pozice trenéra. Máš nějaké trenérské vzdělání, nebo čerpáš z nabytých zkušeností?
V lednu jsem dokončil studium UEFA B licence a v budoucnu se chystám na studium A licence. Jelikož jsem téměř celou kariéru trávil v ligových týmech a měl tu možnost trénovat s výbornými trenéry brankářů (Filip Toncar, Martin Vaniak, Luboš Přibyl, Oldřich Pařízek a další), tak určitě čerpám z jejich tréninků. Zároveň například na internetu studuji tréninkové jednotky jiných trenérů a brankářů. V praxi v současné době získávám nejvíce zkušenost a informací při práci ve Slavii od Oldy Pařízka. Sám je pak aplikuji v tréninkových jednotkách.
Kde mohou zájemci tvoje tréninky navštívit a jak často se trénuje?
Tréninky pro veřejnost probíhají v současné době na stadionu FK Neratovice-Byškovice jednou za dva týdny. Do budoucna bych rád, aby tréninky probíhaly častěji.
Na co se při výchově mladých gólmanů zejména zaměřuješ?
U mladých gólmanů je důležitá správná technika chytání. Zlozvyky se totiž ve starším věku odstraňují velice špatně. Takže na to se snažím klást největší důraz. Dále se věnujeme rychlosti, obratnosti a nesmíme zapomenout na hru nohama, která je u brankáře v dnešním fotbale nesmírně důležitá.
Máš některého obzvlášť šikovného svěřence, který ti dělá největší radost?
Jmenovat nechci nikoho, ale musím říct, že radost mi dělají všichni moji svěřenci, protože u každého je vidět obrovský pokrok, ať už se jedná o ty mladší nebo starší. Před téměř třemi lety na začátku působení v Neratovicích jsem si vytyčil cíl vychovat brankáře, kteří budou moci v budoucnu chytat stabilně za náš „A“ tým divizní soutěž. Cesta je to dlouhá a složitá, ale kluci vědí, co chtějí. Myslím si, že to společně dokážeme a až spolu budeme dělat další rozhovor, tak už v té bráně bude někdo stát. Je to jen o přístupu.
Slyšel jsem, že na léto chystáš speciální akci. Mohl bys čtenářům přiblížit, o co se jedná?
Na léto jsem připravil příměstský kemp pro brankáře, který bude probíhat v termínu 11. 7. -15. 7. 2016 v Neratovicích. I touto cestou zvu všechny brankáře i brankářky ve věku 7-14 let na tento kemp. Naučíte se nové věci a určitě si užijete i další zábavu s novými kamarády. Všechny potřebné informace o trénincích nebo kempu včetně kontaktů naleznete na webových stránkách klubu FK Neratovice–Byškovice, kde je i odkaz na facebook brankářské školy. Těšíme se na Vás!

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.