Přál bych si návrat Tuchorazi do krajské soutěže, říká hráč kola Jan Matoušek

Je odchovancem Tuchorazi, ale zahrál si i za Liblice či v Českém Brodě. Má přes šest desítek startů v krajských soutěžích a mimo post brankáře zvládá také krajní zálohu. Vášnivý běžec, cestovatel, cyklista, a především brankář Tuchorazi odpovídá v online rozhovoru pro náš web.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Dobrý den, gratuluji k vítězství v anketě Hráč kola, jaké byly bezprostřední pocity, když jste to zjistil?
Dobrý den, děkuji. Bylo to pro mě příjemné překvapení. Také děkuji všem hlasujícím.
V posledním zápase jste venku bodovali naplno. Jak těžký zápas to byl pro brankáře? Musel jsi čelit penaltě či závěrečnému tlaku…
Ačkoliv to možná podle výsledku nevypadá, utkání to pro nás bylo náročné, plné tvrdých soubojů. Pro mě, jako brankáře, to bylo utkání především o sbírání centrovaných a dlouhých míčů mířících do vápna. Soupeř měl vysoké, silové hráče a jednou svých proporcí, po rohovém kopu a mém nedůrazu, dokázal využít a snížit na 2:1. Penalta se kopala za stavu 1:0 pro nás, takže důležitý moment. Protihráč ovšem svoji penaltu poslal pouze dělovkou do břevna a my dokázali za pár minut navýšit vedení. Od té chvíle jsem si byl jistý, že budeme brát všechny body.
Tuchoraz má v aktuální sezoně deset bodů po čtyřech zápasech, nachází se na druhém místě jen o skóre za Zásmuky. Jaké jsou Vaše klubové ambice? Jsou čtyři výhry ze čtyř zápasů nad plán, nebo jste přesně takový začátek soutěže plánovali?
S příchodem trenéra Tomáše Ligy, kterého už většina z nás znala z dřívějška, se výrazně zvedla kvalita a účast na tréninkách. Měli jsme poměrně náročnou přípravu a z toho všeho teď podle mě těžíme i v zápasech. O nějakých konkrétních ambicích jsme se asi nebavili, ale čím výše v tabulce skončíme, tím samozřejmě lépe.
Dvě výhry jsou po penaltách, trénujete je nějak speciálně? Vy osobně radši penalty chytáte nebo kopete?
Naopak. Penalty na tréninku přímo nenávidím a spíše se jim vyhýbám. Jak o nic nejde, tak kluci jsou jak Ronaldo. Zkoušejí všemožné tríčky, parádičky, rabonky, panenky a většinou jim to tam padne, a to se mi potom těžko vstřebává. (smích) Samozřejmě pocit při chycené penaltě je mnohem lepší, než když jí proměníte. Ale když už dojde na penaltový rozstřel, tak si jí jdu s chutí také kopnout.
Několik let jste chytal 1.B třídu, těžíte z těchto zkušeností v okresních soutěžích?
Určitě. 1.B třída je rychlejší, fotbalovější a je tam mnohem menší prostor na chyby.
Jste odchovanec Tuchorazi, ale působil jsi i v Českém Brodě, či Liblici. Je právě Tuchoraz místem, kde se Vám chytá nejlépe?
Tuchoraz je jednoznačně srdcovka, žiji zde od narození. Ale nádherná léta jsem prožil i v Českém Brodě v mládežnických kategoriích. Především díky partě, kterou jsme tam měli. Na Liblice budu také vzpomínat jen a jen v dobrém. Díky nim a jejich důvěře jsem měl možnost pravidelně chytat 1.B a fotbalově tak ještě trochu vyrůst.
Je Vám stále teprve šestadvacet, netáhne Vás to do vyšší soutěže, nebo jste plně spokojený v dresu Tuchorazi?
Myšlenka na vyšší soutěž mě provází neustále. Dokonce přišla i nějaká nabídka, ale momentálně jsem spokojený tady. Nejkrásnější scénář by byl vrátit se s Tuchorazí zpět do krajské soutěže. Naši fanoušci a lidé, kteří se o klub starají, by si to jednoznačně zasloužili.
Primárně jste brankář, ale umíte zahrát i v poli, kde Vás to baví více?
Když nás trápí například velká marodka, tak je možná varianta, že nastoupím v poli. Díky zkušenému Martinu Beranovi, který také s přehledem odchytá utkání, jsme tuto možnost využívali poměrně často v minulé sezoně. Ale nejlépe se cítím samozřejmě v bráně.
Patříte mezi vášnivé běžce, kteří kilometr zvládají okolo tří minut, využíváte výbornou fyzičku právě při hře v poli?
Ano. Když už jdu do pole, tak je to většinou krajní záloha, a tam se naběhané kilometry určitě hodí.
Dočetl jsem se, že hodně cestujete. Máte nějakou zemi, která země vám utkvěla nejvíce v paměti?
Ano. Letos jsem třeba vyrazil na kole se stanem a spacákem z Břeclavi do Rijeky v Chorvatsku, tam jsem se dva dny jen tak potuloval po okolí, popíjel tamní piva, navštívil jsem utkání první Chorvatské ligy a následně jsem vyrazil k Balatonu v Maďarsku, kde jsem svoji cyklopouť zakončil. Srdcovka je pro mě asi Nizozemsko. Nádherná, čistá země. Ovšem nic pro milovníky hor a teplého moře.
Co, kromě běhu a cestování, ještě zvládáte ve volném čase?
Pustím si nějaký seriál nebo film, zajdu do hospody na jedno. Občas vyškolím mladšího bratra ve FIFĚ na PlayStationu. S partou také dost navštěvujeme ostatní fotbalová utkání týmů v našem okolí. Tímto zdravím skauty z Vemene. (smích)
To je vše. Děkuji za rozhovor. Chtěl byste něco vzkázat našim čtenářům?
Já také děkuji. Především za to, co děláte. Všem čtenářům bych chtěl popřát hodně štěstí a ať jich je stále více. Tipérům přeji také hodně štěstí. Teda jen do chvíle, kdy tipují na naši prohru. (smích)

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.