Trenér Krakovan Jan Špinka: "Musíme do toho dát srdíčko, ale už s jiným trenérem"

SK Krakovany, loni nováček OP, který skončil na páté příčce, po loňské euforii letos zatím kolabuje. Pouhých devět bodů je odsoudilo na poslední místo. Naštěstí pro ně v posledním utkání vydřeli dva body a jsou na dostřel ostatním týmům. Situaci se rozhodl trenér Jan Špinka řešit radikálně a po osmi letech u týmu skončil. A právě dosavadního trenéra Jana Špinku jsem požádal o krátké zhodnocení.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Jak hodnotíte celkový průběh sezóny?
První zápas v Jestřábce dobrá plichta, pak zbytečná remíza s Třebovlí, prohrálo se v Kouřimi, ale porazili jsme doma Ratboř. V zápase s ČB se to zlomilo, tam nás vyškolili. Přišla nějaká zranění, někdo nemohl a museli nastupovat dorostenci nebo kluci z béčka. No a ti na to přece jen ještě nemají, i když jsme samozřejmě rádi, že s námi šli. Chtěli jsme se dostat do hry alespoň v zápase s Konárovicemi, ale dostáváme strašně hloupé góly a vepředu jsme jaloví. Další domácí zápas s Pečkami jsme si prohráli zase sami, až poslední zápas se Zásmuky jsme vydřeli a vyhráli aspoň na penalty. Škoda třeba zápasu v Plaňanech, připravujeme se na Proskočila. První poločas dobrý, nedostal se do šance a hned na začátku druhého nám dá góla.
Co se stalo? Loni pátá příčka a letos krach...
Po postupu do okresu to byla euforie, po podzimní části třetí místo, ale pak přišlo nějaké uspokojení. Do okresu jsme se dostali snad po nějakých dvaceti letech. Ale už jsem cítil, že to není ono. Těžili jsme z dobré fyzičky, ale postupně se přestávalo trénovat. Chtěl jsem loni v zimě skončit, abychom dali týmu nový impuls. Bohužel jsme nikoho nenašli a já se nechal ukecat. Do této sezóny nám skončilo několik klíčových hráčů, ale začátek sezóny ještě byl docela solidní. Ale pak... prostě vzadu chyby, dostáváme laciné góly, zápasy jsme pokazili sami. A útočná efektivita mizerná. Chybělo mi takové zažrání se do zápasu.
Jak na tento vývoj budete reagovat?
Teď jsme udělali radikální řez a já jsem skončil na pozici trenéra. Trošku jsme přeorganizovali vedení, sehnali jsme nového trenéra a musíme začít bojovat. Každopádně chceme soutěž zachránit, podotýkám, že sportovně. Snad se nám podaří sehnat i nějaké posily, i když do týmu na posledním místě to možná nebude tak snadné. Vrátí se nám Roman Tlučhoř, který z rodinných důvodů vynechal sezónu a to je pro nás klíčový hráč do zálohy. Navíc nám pět zápasů chyběl Lukáš Jelínek za červenou kartu v Plaňanech.
Máte nejmenší počet vstřelených branek a téměř nejvyšší počet obdržených. Co k tomu říct?
Gólmany máme dva, oba docela dobří. Syn Honza nakonec odehrál i několik utkání v útoku a byl nakonec náš nejlepší střelec (4 branky). Dokázal prodat důraz a orientaci ve vápně. Obranu máme spíš bojovnou než poziční, ale dost chybujeme. Klíčoví střelci, kteří loni dávali branky, letos zklamali. A v utkání s Pečkami se zranil Aleš Jaborský. Zlomil si nohu, ještě pořád marodí a jen doufám, že ještě bude hrát fotbal. Každopádně mu přejeme všichni brzké uzdravení.
Na koho v týmu nejvíce sázíte?
Tak mezi hráče, kteří asi odehráli své maximum patří rozhodně Petr Kozel, kapitán, který to vždycky "odjezdil". Dále asi Lukáš Neruda, poctivý fotbalista. A další... Ono těžko někoho hledat, když jsme poslední. Mrzí mě třeba zápas v Oseku, kde jsme dostali dva góly a úplně jsme se na to vykašlali. Hrozila nám desítka a ostuda. Chce to více srdíčka.
Věkově máte pátý nejmladší tým. Nejstarším je Josef Robovský (42 let).
To je jediná výjimka, ale dobrý fotbalista. Bohužel to je také jeden z těch, co se v průběhu zranili, Jinak to jsou kluci, kteří spolu hráli už od žáků. Je to potřeba nastartovat a to si slibujeme od nového trenéra. Snad tomu dá novou šťávu a kluci zase začnou poctivě makat. Věřím, že to nebude marný boj. Snažíme se dát šanci i nadějným dorostencům. Pravidelně hrál Honza Pospíšil, občas naskočil i Aleš Vondrák, Vašek Svoboda to zkusil.
Co říci závěrem. Nový impuls v podobě trenéra je, nějaké hráčské doplnění se rýsuje, tak co víc?
Nevzdáváme nic, jsme teprve v polovině. Ono se sice může stát, že budou padat tři týmy, ale věřím, že to ubojujeme. Kdybychom spadli, tak to by zase na několik let byla jen třetí třída. A to tady nikdo nechce. Zachráníme se!
Pane Špinko, děkuji vám za otevřený rozhovor a přeji jarní zlepšení.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.