HISENSE Hráč kola FRANTIŠEK FURCH: Rada starších rozhodla, že musím zařídit sele

V Hisense sestavě kola jste hlasovali pro ty nejlepší hráče v 11. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz! Tím byl zvolen hráč TJ Rajhradice, František Furch. Redakce fotbalunas.cz ho vyzpovídala a rozhovor najdete zde...

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Franto, gratuluji k vítězství v anketě. Potěšilo tě to? Co na to říkáš? Tentokrát to byla doslova hlasovací válka s Lukášem Suchým z Moravské Slavie Brno.
Moc děkuji za gratulaci a z vítězství mám obrovskou radost. V mém věku je to s velkou pravděpodobností naposledy (úsměv). Radost mám ale také z toho, že je to pro nás již páté vítězství z 11-ti kol a to ještě kdyby Pavka Outrata ve 4. kole neposílal hlasy svému soupeři, mohlo jich být šest. Lukáš to měl s naší fanouškovskou základnou těžké, i když to ještě ráno vypadalo, že je jasný vítěz. Pozdrav posílám ještě paní Bouškové do Sportfotbalu a klukům do Blučiny a Dobřínska.
Sledoval jsi hlasování? Kdo myslíš, že ti poslal nejvíce hlasů?
U nás v kabině se hlasování řeší tak moc, že nelze nesledovat. Každou minutu někdo ve společné skupině posílá aktuální stavy a Robin Hájek ještě všechny neustále obvolává. A pokud někdo nedej bože nehlasuje dost intenzivně, může se těšit na jeho osobní návštěvu (úsměv). Nejvíce hlasů ale nejspíš mají na starosti dámy. Určitě moje žena, Míša (manželka Honzy Doležela) a Monča Hájková. Monča si dokonce v noci nastavila budík na každou hodinu. Tímto krokem nejspíš rozhodla, protože poslední den strhla neskutečnou lavinu. Velké množství hlasů dorazilo také od našeho souseda z Rakouska, kde jsem dlouho působil a od kolegů z Broker Consulting. Tímto zdravím Podobáča a všechny kamarády a bývalé spoluhráče z UFC Wildendurnbach, kteří už údajně objednali autobus a dorazí na hostinu, kterou musí v naší kabině vítěz uspořádat. Celkově máme z tohoto hlasování mnoho vtipných historek, ale ty třeba příště (úsměv).
Co si pro své spoluhráče připravíš nebo co si pokladník připraví pro tebe?
Vzhledem k počtu Rajhradických vítězství v této anketě se již všichni přežrali chlebíčků a rada starších rozhodla, že musím zařídit sele. Toto se ale bude dít až po konci podzimní části a nyní je důležité, abychom ještě minimálně jednoho hráče týdne urvali, a měli k selátku také co pít.
Nyní už k zápasu, o víkendu jste doma porazily Lednici 3:2. Byla to výhra po předcházejících třech venkovních porážkách. Určitě se Vám ulevilo, že?
Pro nás se určitě jednalo o utkání podzimu. Jednak bylo důležité odskočit týmu, který se nachází u dna tabulky a za mě hlavně také proto, abychom si dokázali, že fotbal opravdu umíme. Jak výsledky, tak i výkony měli v posledních kolech spíše klesající tendenci. Proto asi padlo rozhodnutí, že do zápasu půjdeme s tím nejstarším, co máme v týmu k dispozici (mimochodem Dolík zjistil, že věkový průměr základní sestavy byl 34,2 roku) a vítězství jdeme prostě urvat. Což se nám naštěstí podařilo. Kluci z Lednice ale také mají svou kvalitu a hlavně v rychlém přechodu do útoku byli velice nebezpeční. Nenechali nám to rozhodně zadarmo a myslím, že všem divákům se zápas musel líbit.
V zápase si vstřelil branku na 2:0, můžeš nám moment popsat? Do 60. minuty jste měly náskok tří branek, během deseti minut Lednice snížila na rozdíl jediné branky, co se ti v tu chvíli honilo hlavou?
Při gólu bylo vlastně pozitivní, že moje kondice není po 4 leté pauze žádná hitparáda a po několika předchozích nábězích jsem se nedostal tam, kde bych při gólové akci měl být. Nicméně na první tyči odvedl skvělou práci Pavka Outrata (který je naopak stále mimořádně namakanej), obránce lehce nešikovně míč pouze protečkoval na penaltu a tam už stačilo jen míč uklidit k tyči (úsměv). Myslím, že tomu celému předcházela učebnicová kombinace Běldy a Honzy Pánka. Po třetí brance už vše vypadlo jako jasná záležitost, nicméně dva rychlé góly nám to zkomplikovaly. Na jednu stranu jsem si říkal, že je to přesně ten zápas, kdy dostanete třetí gól v 95. minutě z nějakého nesmyslného odrazu po standardce, ale kluci závěr v klidu a zkušeně pohlídali.
Příští zápas zajíždíte na půdu posledních Bosonoh, co od zápasu očekáváš?
Osobně tým Bosonoh vůbec neznám. Nicméně s veškerým respektem k soupeři, postavení v tabulce vybízí k tomu, abychom potvrdili domácí výhru. Podstatné ale je, abychom na hřišti opět nechali vše a pokud se výsledkově nezadaří, nepůjde o žádnou tragédii. Věřím, že se již nebudou opakovat zápasy jako v Pohořelicích a Ráječku, kde jsme to soupeři udělali moc jednoduché.
Týmu se příliš střelecky nedaří, máte druhý "nejhorší" útok, je toto zápas, kde by se mohli střelci chytnout?
Jsem přesvědčený, že naše produktivita nesouvisí s kvalitou kádru, ale spíše s přehnanou opatrností a počátečním respektem k vyšší soutěži. Proti Lednici jsme si potvrdili, že můžeme hrát ofenzivní fotbal a šancí jsme měli snad více, než za všechny předchozí zápasy dohromady. Je jen škoda, že Robin Hájek z obav, že budeme v kraji spíše inkasovat nechal zmenšit branky a nikomu o tom neřekl (úsměv). Jen já s Dolíkem bychom v tomto zápase za normálních okolností přidali další 4 góly. Pozitivní je, že gól může dát více hráčů, což se ve statistikách potvrzuje a nyní už stačí být odvážnější a o nálepku druhého nejhoršího útoku do konce podzimu určitě přijdeme.
Jak jsi spokojen s aktuální pozicí Rajhradic (9. místo)?
Myslím, že s umístěním i počtem bodů můžeme být spokojeni a před začátkem sezóny by sme jej brali. Osobně jsem ale přesvědčený, že máme na víc. Viděli jsme již soupeře ze všech pater tabulky a hrát můžeme naprosto s každým. Kádr má obrovskou kvalitu i přes to, že snad půlka týmu už by spíš měla být ve fotbalovém důchodu. Z mladých si drží skvělou a pravidelnou výkonnost hlavně Štreiťák s Dolíkem a Urbecem, zdatně jim sekunduje talentovaný Marťa Bělák. V létě jsme kádr doplnili o moc šikovné kluky, jako Paťa Šnyrch, Tom Kouřil, Martin Cambal a Jiřík Kilberger. Všichni mají obrovský potenciál, jen výkony občas kolísají (což je ale asi vzhledem k věku normální). Je jen na nich, aby trošku přitlačili na pilu... Na nás starších naopak je, abychom jim pomohli a jsem přesvědčen, že už na jaře by to mohlo být více na nich a vytáhnou nás v tabulce ještě výše.
Několika pozorným čtenářům neunikl vzkaz od jedné z fanynek v článku o hráče kola, kde tě nazývá "ťuťánkem". Můžeš nám o této přezdívce říci více a o jakou fanynku se jednalo?
Ještě než odpovím na otázku, rád bych poslal vzkaz nejmenovanému spoluhráči: Život je hrozně dlouhý a bumerang je "sviňa" (úsměv). Ale teď k věci. Onou fanynkou je moje úžasná manželka, která nejen že rozdává jídlo hladovým spoluhráčům, ale také mi umí pěkně zavařit. Asi každý chlap (nejen ve fotbalovém kolektivu ) "ocení", když spoluhráči znají jeho "domácí" přezdívku. Co si pamatuji (je to už snad 20 let), koukali jsme se ženou na hokej a v ruském týmu hrál borec jménem Ťutin. Ženě se to natolik zalíbilo, že mě tak začala oslovovat a bohužel už mi to doma zůstalo. A nyní už asi nejen doma (úsměv). Takže moooc děkuji.
Čemu se věnuješ, když zrovna nejsi na hřišti?
Na hřišti toho času nyní už naštěstí tolik netrávím, nicméně mám relativně náročnou práci. Takže přes týden je to o práci, a večerech doma s rodinou. Víkend naopak kromě zápasu už patří pouze manželce a našim dvěma malým dětem. Máme rádi cestování a dobré jídlo, takže nejčastěji naložíme děti do auta a jedem někde do přírody v rámci jižní moravy a vždy to proložíme dobrým obědem nebo večeří. Rád bych tady i touto cestou mojí manželce moc a moc poděkoval. Před lety jsem slíbil, že už na hřiště nikdy nevlezu a i když jsem slib porušil, je úžasně tolerantní.
Co říkáš na portál www.fotbalunas.cz?
Jsem z generace, kdy byla jediná možnost koupit Regionsport. Vždycky jsme se na něj třepali (úsměv). Doba a rychlost informací je již úplně jinde a váš web je pecka. Je hrozně důležité, aby se o výkonnostním fotbalu psalo a byli do něj vtaženi aktéři, jak třeba těmito sestavami kola, hlasováním... Mě osobně se navíc hrozně líbí, že články jsou většinou o pozitivních informacích, skvělých výkonech a ne o "sra...ch", které bohužel častěji zveřejňují velká média. Držím palce, ať to takto dlouho vydrží a počet čtenářů jen a jen roste.
Děkujeme za rozhovor.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.